Noptile Albe in Sankt Petersburg

Belâie Noci, asa sunt numite de catre rusi incredibilele Nopti Albe, acestea incep in luna mai atunci cand orasul nordic se trezeste la viata si totul in jur inverzeste, si iau sfarsit in luna iulie. Mijlocul lunii iunie este insa cel mai spectaculos, atunci soarele nu coboara nicioadata sub linia orizontului.

Noptile Albe sunt, de fapt, inserari prelungite; fenemoenul se explica prin faptului ca orasul se afla in apropierea Cercului Polar. Este unicul loc din lume unde noaptea se transforma intr-o seara timpurie, astfel incat la orele 23:00 poti citi ziarul in plina strada fara a apela la vreo sursa de lumina. Se intuneca numai dupa ora 01:00 dar se lumineaza imdiat dupa 2 ore. Noptile Albe sunt un dar al soarelui si localnicii deopotriva cu turistii profita din plin de ele. Cele cateva saptamani de nopti albe dar si de zile lungi si insorite de vara sunt perfecte pentru un concediu de neuitat. Ziua va puteti aventura in trasee turisticeprin oras, noaptea – la lumina amurgului – puteti merge la festivaluri, concerte si petreceri. Aceasta e perioada in care orasul nordic Sankt Petersburg straluceste cu adevarat.

File din istorie

Sankt Petersburg este situat in nord-vestul Federatiei Ruse, pe raul Neva. Este al doilea oras ca marime din Rusia si cel mai important port la Marea Baltica. Piatra de temelie a orasului a fost pusa de tarul Petru cel Mare in anul 1703 ca o „Fereastra catre Europa” dupa ce a recucerit zona Ingria de la Suedezi.  Pana in anul 1918 a fost capitala Imperiului Rus, insa dintotdeauna a fost capitala culturala a Rusiei. Numit in cinstea celui care l-a conceput, Sankt Petersburg a fost numit Petrograd in perioada anilor 1918-1934 si Leningrad intre 1924-1991; din 1991, in urma efectuarii unui referendum, se revine la denumirea initiala. Centrul istoric al orasului nordic este protejat de patrimoniul mondial UNESCO.

Locuri de vizitat

Cartea de vizita a orasului Sankt Petersburg o reprezinta castelele, nu degeaba a mai fost numit si Orasul Castelelor. Cele mai multe castele s-au construit in sec. XVIII – XIX de aristocratia rusa, castele ce au rezistat pana astazi. Din arhitectura de epoca a orasului mai fac parte bulevardele lungi și drepte, gardurile decorative din fier forjat, monumentele, sculpturile decorative, spațiile vaste, gradinile, parcurile, bisericile si manastirile. Un alt lucru penrtu care orasul Sankt Petersburg nu poate fi confundat cu altele este raul Neva cu numeroasele sale poduri, fapt pentru care a fost numit Venetia Nordica. Cele peste 300 de poduri dintre care 9 basculante care se deschid deasupra Nevei pentru a permite navelor sa treaca, sunt una dintre cele mai solicitate atractii turistice.

Palate si Castele

Palatul de Vara – a fost resedinta de vara a tarului Petru I si a fost inaltat in Gradina de Vara in perioada anilor 1710-1714. Resedinta a fost construita pentru a fi folosita numai in perioada calda a anului (mai - octombrie) iata de ce peretii sunt foarte subtiri iar ramele ferestrelor – ordinare. Castelul a fost construit in stil baroc dupa proiectul lui Dominico Trezini. Este una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului. Palatul, din doua etaje, este destul de modest avand doar 14 camere si 2 bucatarii. Fatada palatului este decorata cu 29 de basoreliefuri care descriu alegoric evenimentele razboiului nordic. Basoreliefurile au fost executate de arhitectul si sculptorul german Andreas Schlüter.
Palatul de Iarna – a fost inaltat in anii 1754-1762, la moment face parte din complexul muzeal Ermitaj. Actuala cladire a palatului (cea de-a cincea) a fost proiectata de catre arhitectul italian F. B. Rastrelli in stil baroc elisabetan-luxuriant cu elemente de interior rococo (franceze). Palatul este vopsit in alb si verde si are 1.084 de camere, 1.786 de usi, 1.945 de ferestre si 117 scari (inclusiv cele secrete). Este un patrimoniu cultural de importanta federala facand parte si din patrimoniul mondial UNESCO. Pana in anul 1904 a servit ca resedinta de iarna pentru tarii rusi. In anii 1915-1917 palatul a fost transformat intr-un spital care purta numele tarului Alexei. Pina in anul 1920 aici a fost gazduit sediul Guvernului Provizoriu Rus. Intre anii 1920-1941 in palat au activat Muzeul National al Revolutiei si Muzeul de Stat Ermitaj. Palatul de Iarna si Piata Palatului formeaza un ansamblu arhitectural deosebit de frumos al unui oras modern si este unul dintre obiectivele principale ale turismului intern si international.
Castelul Sfintului Mihail – sau Castelul Inginerilor este cel mai cunoscut castel construit in stil neoclasic. Construit la initiativa tarului Pavel I intre anii 1797–1801, castelul venea sa inlocuiasca vechiul Palat de Vara. Proiectul a fost elaborat de arhitectul V. I. Bajenov cu implicarea activa a tarul care a supravegheat indeaproape lucrarile de constructie. Numele il datoreaza bisericii cu hramul Sf. Mihail care isi are sediul in curtea castelului. Numele de Inginerilor vine de la Colegiul de Inginerie care isi are sediul in aceasta cladire din anul 1823. In fata castelului se afla monumentul tarului Petru I dezvelit in anul 1806, in curtea interioara gasim monumentul tarului Pavel I inaugurat in 2009.
Alte Palate si Castele – dintre palatele neoclasice mai mentionam Palatul Taurid, Palatul Marmura, Palatul Mihail, Isupov, Rrazumovski, Suvalov si Elaghin. Dintre palatele construite in stil baroc putem mentiona Palatul Mensikov, Palatul Stroganov, Vorontov, Anicikov, Casa Seremetiev si Palatul Beloselski-Belozerski.

Catedrale si Biserici

Catedrala Sfantul Isaac – a fost ridicata in sec. al XIX-lea si reprezinta o constructie monumentala cu un dom impresionant de 101,5 m ce poate fi vazut de aproape oriunde din centrul istoric al capitalei. Catedrala a fost inaltata la initiativa tarului Petru cel Mare; hramul Isaac a fost ales din motiv ca tarul isi sarbatorea ziua de nastere la 30 mai, zi cand se celebreaza Sfantul Isaac. Lucrarile de constructie au fost anevoioase si au durat 40 de ani. Catedrala Sf. Isaac are un plan de inspiratie greceasca cu fundatia in forma de cruce, un dom mare, central si patru domuri mai mici in fiecare colt. Cele patru intrari monumentale sunt decorate cu coloane corintiene, basoreliefuri si sculpturi. La decorarea catedralei s-au folosit cele mai scumpe materiale de constructie si au fost implicati cei mai iscusiti arhitectori si artisti ai vremii. Toate acestea au dus la cheltuieli ce le depasesc cu mult pe cele de la constructia Palatului de Iarna (cca 10 ori mai mari).
Biserica Invierii – este construita la sf. sec. XIX in stil clasic rus - decorata cu domuri colorate sidiverse mozaicuri. Cunoscuta si cu numele de Biserica pe Singele Varsat, Biserica Invierii a fost inaltata in cinstea tarului Alexandru II pe locul unde acesta a fost asasinat. Lucrarile de constructie au inceput in 1883 si au durat 25 de ani, cheltuielile (4,6 mln ruble rusesti) in mare parte au fost suportate de familia imperiala. Exteriorul bisericii pe care puteti admira cca 7000 metri patrati de mozaicuri, a fost proiectat dupa Catedrala Sf Vasile din Moscova. Domurile colorate, dintre care cel central are o inaltime de 81 metri, sunt acoperite cu email stralucritor.
Catedrala Kazan - este construita la initiativa tarului Petru I de catre arhitectori rusi si reprezinta o copie a Bazilicii Sfantul Petru din Vatican. In timpul celui de-al doilea razboi mondial lacasul este bombardat. Atunci autoritatile sovietice au deschis aici Muzeul de Istorie al Religiei si Ateismului. Doar in 1990 biserica a inceput sa activeze din nou si s-au pornit si lucrarile de reconstructie care se preconizeaza ca se vor sfarsi la cea dea 205-a aniversare. In anul 2011 la 21 septembrie - Nasterea Maicii Domnului - s-au implinit 200 ani de existenta a Catedralei Kazan.
Alte Catedrale si Biserici - dintre lacasurile baroce mentionam Catedrala Smolnii, Biserica Sfinților Simeon și Ana, catedrala Marinei, Catedrala Sfântului Samson, Biserica Sfântului Pantelimon si Biserica Sfântului Andrei. Lacasurile construite in stil neoclasic sunt mai numeroase, din ele mentionam Catedrala Sfântul Vladimir, Catedralele Schimbarii la Fața și a Sfintei Treimi s. a.

Cladiri Publice

Fortareata Sfintii Petru si Pavel – este localizata pe insula Iepurilor si reprezinta una din principalele atractii ale orasului. Anul constructiei acesteia coincide cu anul infiintarii orasului - 1703. Fortareata avea scopul de a proteja orasul de potentialele atacuri ale suedezilor. Mult timp fortareata a fost folosita pe post de inchisoare pentru prizonierii politici. Aici a fost executat Alexei – fiul lui Petru cel Mare, Maxim Gorki, Fiodor Dostoevski, Alexander Ulianov - fratele lui Vladimir Lenin. Dupa revolutia din 1917 si cel de-al doilea razboi mondial, perioada de timp in care sufera mari distrugeri, este restaurata si transformata in muzeu. In interiorul fortaretei se afla catedrala sfintilor Petru si Pavel (1712-1724) cu al sau turn spiralat de 122 de metri inaltime si cu un inger auriu in varf.
Muzeul Ermitaj – este fondat in anul 1764 la initiatva imparatesei Ecaterina cea Mare si este unul dintre cele mai mari si mai vechi muzee din lume. Avandu-si sediul in cladirea Palatului de Iarna, Ermitaj merita vizitat chiar si numai pentru exteriorul si interiorul lui luxuriant, nemailuand in calcul bogata colectie de arta ce  o detine. Colectia permanenta a Muzeului Ermitaj include cca 3 mln de obiecte de arta din Paleolitic pana in perioada Contemporara. Muzeul este atat de mare incat este imposibil sa vizitezi toate galeriile in timpul unei singure vizite, deaceea se pot achizitiona bilete valabile mai multe zile.
Cladirea Marelui Stat Major – a fost ridicata in perioada anilor 1820-1827 pentru organul suprem de conducere al unitatilor militare. Situata in Piata Palatului, cladirea a fost construita in stil empiric astfel incat sa nu cedeze in fata Palatului de Iarna situat de vizavi, sa nu stinghereasca atmosfera joviala din piata dar si sa corespunda activitatii institutiei pe care o gazduia. Constructia ce masoara 580 m in lungime este constituita din doua cladiri in forma de semicerc ce se unesc printr-o arca de triumf. In anul 1993 o partea de est a cladirii a fost predata Muzeului de Stat Ermitaj. In centrul cladirii este situat un monument ridicat in cinstea victoriei razboiului din 1812.
Alte Cladiri Publice – deosebit interes turistic reprezinta si cladirea Universitatii de Stat, Academiei de Arte, Bibliotecii Nationale, Arcului de Triumf, Teatrul Mariinski, Palatul Comerciantilor s. a.
Fortareata Sfintii Petru si Pavel - Insula Iepurilor Fortareata Sfintii Petru si Pavel - Insula Iepurilor

Orase Satelit

Localitatea Peterhof – este situata pe malul sudic al golfului Finlandei la numai 29 km de Sankt Petersburg, reprezinta un puternic centru turistic, educatinal si stiintific. Peterhof a fost infiintat in anul 1710 ca resedinta imperiala, din anul 1762 capata statutul de oras. Atractiile principale ale orasului sunt  Biserica sfintilor Petru si Pavel construita in sec. XVI-XVII in stil moscovit; Marea Cascada construita in 1715-1724 in stil baroc si care reprezinta un ansamblu compus din peste 60 de fantani, 37 de statui aurite si 142 de caderi de apa. Cascada nu are seaman in lume fapt pentru care Peterhof a fost numit si Capitala Cascadelor; Parcurile de Sus, de Jos si Alexandria toate construite in stil francez, acestea ascund numeroase fantani deghizate in flori, arbori sau umbrele; Marele Palat ridicat intre 1714 si 1721 de catre un sir de arhitecti francezi, italieni, germani, olandezi si rusi. Palatul uimeste atat prin arhitectura sa cat si prin incaperile luxuriante.
Localitatea Pavlovsk – este situata pe riul Slaveanka la 25 km de orasul Sankt Petersburg. Intre 1918-1944 orasul a purtat denumirea de Slutk, nume dat in cinstea revolutionarei Vera Slutk. Iatoria orasului pavlovsk incepe cu anul 1780 cand tarul Pavel I a dat ordin ca la 3 km de centrul orasului Puskin sa fie construita o resedinta de vara. Palatul Pavlovsc e construit in stil clasic, in prezent pot fi admirate vestibulul egiptean si cel central, sala italiana, greceasca, cavalereasca si de dans, sala tronului, de razboi, de pace, galeria cu picturi s. a. Ansamblul palatului cuprinde si o gradina imensa care se intinde pe 600 ha si este decorata cu mai multe pavilioane si monumente de arhitectura: Templul Prieteniei, Colonada lui Apolon, Crescatoria de Pasari, Baia Rece, Sala Rotunda, Pavilionul Roz, Laptaria, Monumentul Parintilor, Mauzoleul sotului binefacator, podul peste r. Slaveanka, colectii de sculpturi in marmura si bronz. In anul 1836 intre Tarscoe Selo si Pavlovsc este inaugurata prima cale ferata.
Localitatea Puskin – este localizata la 24 km de Sankt Petersburg si a fost inaltata ca resedinta de vara pentru Ekaterina – sotia tarului Petru I. Ansamblul de palate, parcuri, lacuri, monumente si pavilioane a fost construit timp de mai multe secole, timp in care mosia finlandeza Saarskaya Myza s-a transformat intr-un loc fara seaman in lume, loc care i-a inspirat pe cei mai celebri pictori, muzicieni si scriitori rusi, fapt pentru care a si fost numit Orasul Muzelor. Initial purta denumirea de Țarskoe Selo – Sat Regal – deoarece era resedinta de vara a tarilor rusi, in 1918 i se pune denumirea de Dețkoe Selo – Orasul Copiilor – si tocmai in 1937, la comemorarea a 100 de ani de la moartea poetului A. S. Puskin, localitatea capata denumirea de Puskin. Marele poet a studiat la scoala din orasul Puskin in anii 1811-1817. Atractiile principale orasului sunt Castelul si Parcul Ecaterinei.


Adaugă comentariu


Codul de securitate Actualizează