Cetatenii moldoveni vor putea calatori in Bulgaria si cu vize Schengen

1d1408e4e294e66373eaa690c4062382 XL 1d1408e4e294e66373eaa690c4062382 XL Cetăţenii R. Moldova care au vize Schengen vor putea călători în Bulgaria pentru o perioadă de 90 zile pe parcursul a 6 luni.

Potrivit Ministerului de Externe, până acum posesorii vizelor Schengen puteau doar tranzita teritoriul Bulgariei.
Guvernul de la Sofia a adoptat la 25 ianuarie curent o Hotărâre prin care permite cetăţenilor statelor cu care are regim de vize să viziteze Bulgaria şi cu vize Schengen. Totodată, în cazul în care un cetăţean moldovean nu are o astfel de viză, este obligat să o solicite pe cea pentru Bulgaria.
Decizia a intrat în vigoare la data de 31 ianuarie 2012

1. Intrarea şi aflarea  de scurtă şedere, in conformitate cu tipul de acte  enumerate în Hotararea  Guvernului ( viza Schengen multipla, viza de lungă şedere şi permis de şedere), este limitată pentru  o perioadă specificată, în cadrul termenului de valabilitate a acestora,  şi a unui  anumit număr de intrări, dar nu mai mult de 3 luni pentru  fiecare perioadă de şase luni.

2. Documentele enumerate în Hotarare - viză Schengen  multipla, viza de lungă şedere şi permis de şedere permite:
2.1.intrarea şi şederea fără viză in  Bulgaria cu aceleaşi numere de intrări şi in aceaiasi perioadă ca si cele indicate in in viză;
2.2.utilizarea ( din punct de vedere a  termenilor de durata şederii şi numărului de intrări) vizelor   în spaţiul Schengen
(single, duble şi multiple), nu poate fi reutilizate pentru o scurtă şedere pe teritoriul Bulgariei;
2.3.şederea pe teritoriul Bulgariei  in  baza documentelor menţionate în Hotarare nu va fi  considerata, ca perioada aflata 
în  zona Schengen şi nu vor fi luate în considerare la calcularea perioadei de autorizare totală în spaţiul Schengen;
2.4. în situaţia inversă de tranzit, pentru persoanele care s-au epuizat numărul  permis de intrări şi de şedere indicate in
viza, dar viza este încă valabila -  tranzitul prin teritoriul Republicii Bulgaria, va fi permis in  baza Deciziei  Consiliului de Miniştri 
a Bulgariei , № 442 din 7  iulie 2008.

3. Şederea permisă  la intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria, in baza vizelor multiple  şi permiselor de şedere, este  de trei luni pentru  fiecare perioadă de şase luni,  referinduse la  intrări multiple, indiferent de faptul că, în viză de şedere pe termen lung şi permisiunea de sedere,   este pe  o perioadă mai lungă.

4. Intrarile şi numărul de intrări pe teritoriul Bulgariei  vor fi luate în considerare separat de autorităţile Poliţiei de Frontieră. Odată cu epuizarea numărului de intrări permise, şi de şedere pe documentele din Bulgaria, o persoană nu are dreptul la o intrare suplimentară şi  şedere pe termen scurt în Bulgaria, chiar dacă numărul permis de intrări şi de şedere în spaţiul Schengen nu este epuizat (de exemplu, un cetăţean care a locuit trei luni, în ultimele şase luni  în Bulgaria, dar nu a utilizat viza Schengen în spaţiul Schengen).

5. Acest Hotarare  nu se aplică pentru detinatorii  vizelor cu valabilitate teritorială limitată - in baza unei astfel de  viza  intrarea  şi de şederea  în Bulgaria nu poate fi efectuată.

6. Persoanele care doresc să beneficieze de  intrare  libera  fara   vize, trebuie să utilizeze aceleaşi documente  la intrare şi ieşire de pe teritoriul Bulgariei.

7. Dacă o persoană e in posesia  vizelor  menţionate în Hotarare, precum şi de viza bulgara, este obligatorie  utilizarea la intrarea şi ieşirea doar a  vizei  bulgare.Detinatorii de vize Schengen  vor  intra şi sta  în Bulgaria,  fără vize  bulgarie.

La  şedinţă Guvernului, la propunerea primului-ministru al Bulgariei, sa decis,până la data de aderare a Bulgariei  la spaţiul Schengen sa aplice  regimul fără vize titularilor de vize Schengen valabile. O astfel de decizie este în deplină concordanţă cu acordul juridic Schengen.Această decizie înseamnă că proprietarii de vize menţionate  mai sus  şi a permiselor de şedere in spatiul Shengen au dreptul de a intra, ieşi şi de şedere pe teritoriul Republicii Bulgaria, in un termen care nu depăşeşte trei luni, de la data intrării , fara nici o viza bulgara care permite  sederea  pe termen scurt.

În practică, această decizie se referă la cetăţenii din toate ţările, care la momentul dat  mentin  regimul de vize cu Bulgaria şi UE. Astfel, cetăţenii Republicii Moldova şi  alte state care au deja o viză Schengen sau permis de şedere, pot  sa se afla  pe teritoriul Bulgariei. Titularii de astfel de vize sunt în primul rând oamenii  de afaceri, persoane cu potenţial economic semnificativ  care  sunt dispuşi să investească în economia Bulgariei, precum şi alţi potenţiali beneficiari, cum ar fi  turiştii, care doresc să viziteze coasta bulgară a Mării Negre şi staţiunile montane.
NaveliaTur

Comentarii 

 
0 # Permis de sedere romanNena 27-06-2012 11:51
Si cei cu permis de sedere temporara de studii roman au dreptul de sedere de scurta durata ,in calitate de turisti, in Bulgaria?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează